Dienstverlening

Onderstaand vind je een uitgebreide beschrijving van de diensten waarvoor je bij mij terecht kunt.  Je bent denk ik niet zomaar op deze site terecht gekomen, dus neem vrijblijvend contact op wanneer je vragen hebt of graag wilt weten of ik iets voor jou kan betekenen. 

Naast begeleiding en behandeling heb ik ook veel ervaring in het geven van workshops en onderwijs op maat.

Individuele begeleiding

“Verdriet dat ingehouden wordt en geen stem krijgt, kneust het hart”

Mirza Ghalib

Verlies en afscheid nemen zijn onlosmakelijk verbonden met het leven en daar krijgen we dus allemaal mee te maken.  Het kan gaan om het verlies van een dierbare, iemand waar we veel van gehouden hebben. Maar ook om verlies van gezondheid, een partner die ernstig ziek blijkt, verlies van een relatie of bijvoorbeeld verlies van werk.  Aangrijpende gebeurtenissen die een ieder op zijn eigen wijze aanneemt en een weg zoekt hoe dat te verweven in zijn of haar leven.  Geen gemakkelijk pad en één die we allemaal op ons eigen tempo en manier bewandelen. 

Veelal is de overtuiging dit alleen te moeten doen. Maar daar is het vaak te groot voor. Rouwen vraagt om intensieve arbeid om de impact van het verlies te bevatten, de emoties te doorleven en de betekenis te verweven in het leven. Daar is steun en troost van anderen bij nodig. Iemand die helpt om de last te dragen en een lichtje bij te schijnen wanneer het pad donker is. En ook om samen mooie herinneringen op te halen. Deze steun vinden we veelal in onze omgeving, maar soms is er meer nodig en is het fijn om met een professional te gaan praten.

In mijn praktijk bied ik individuele begeleiding bij verlies en rouw. Wanneer je denkt dat ik je zou kunnen ondersteunen bij jouw verlies, neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. 

EMDR traject

“Trauma komt terug als een reactie; een herinnering NIET”

Bessel van der Kolk

Iedereen maakt wel eens iets ingrijpends mee, maar wanneer je vastloopt in de verwerking wordt er van een trauma gesproken.  Kenmerkend voor een traumatische ervaring zijn de heftige emoties, de beelden en de fysieke reacties op de herinneringen eraan. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken de traumatische gebeurtenis. Zo kan een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen. 

Je kunt op verschillende momenten last krijgen van een trauma, zowel kort na de ervaring of pas jaren later terwijl je dacht alles verwerkt te hebben. 

Veel voorkomende klachten bij een trauma zijn:

 • flashbacks/nachtmerries
 • angst
 • stress
 • vermijdingsgedrag
 • somberheid
 • stemmingswisselingen
 • vermoeidheid
 • prikkelbaarheid
 • versnelde ademhaling/ hartkloppingen
 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • eetproblemen
 • laag zelfbeeld

Een onverwerkt trauma heeft vaak een grote invloed op het dagelijks functioneren. Het is dan ook van belang dat dit goed behandeld wordt. In mijn praktijk bied ik begeleiding bij traumaverwerking. Samen onderzoeken we welke klachten er zijn en waar die mogelijk ontstaan zijn en stemmen we af wat er nodig is om deze te verhelpen. 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)  is een zeer effectieve manier om een trauma te verwerken. Het is een kortdurende, geprotocolleerde en patiëntgerichte behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. EMDR is dan ook vaak onderdeel in de behandeling die ik bied. 

Ik ben opgeleid als EMDR Master Practioner en opgenomen in het register van de samenwerkende EMDR therapeuten Nederland. Op deze site is uitgebreide informatie te vinden over EMDR. Je kunt ook deze folder downloaden en lezen.

Mocht je denken ondersteuning  nodig te hebben bij het verwerken van wat je hebt meegemaakt, neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Dit kan zonder verwijzing of diagnostiek.  

Wanneer ik denk dat er voor jouw situatie andere begeleiding of behandeling nodig is zal ik je hierin adviseren. 

Voorlichting / Workshop

“De enige bron van kennis is ervaring”

Albert Einstein

Verlies, rouw en trauma zijn tere onderwerpen die vaak veel vragen en onzekerheden oproepen. Op aanvraag verzorg ik gastlessen of workshops die over deze thema’s gaan. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.